פורטל הקולינריה של ישראל

מה לאכול כשיש שלשולים?

שלשולים וכאבי בטן יכולים לשבש את היום שלכם לחלוטין, ליצור בעיה בתזונה ובצריכת הנוזלים שלכם ולגרום להתייבשות ולחולשה. בין אם מדובר בזיהום ויראלי, בתגובה למזונות מסוימים או במתח הגורם לבעיה, בחירת המזונות הנכונים יכולה לעשות הבדל גדול בהרגשתכם. אם אתם תוהים איך להפסיק שלשולים וכאבי בטן באופן טבעי, המדריך הזה הוא בשבילכם. כאן נסקור את המאכלים הטובים ביותר לאכול כשסובלים משלשול, ממה להימנע וטיפים מעשיים להחלמה מהירה.

שלשולים מה לאכול כשסובלים מהם?

כאשר מתמודדים עם שלשולים או עם אי נוחות בבטן, חיוני לאכול מזונות עדינים למערכת העיכול שלכם. מזונות אלו יכולים להרגיע את הקיבה שלכם, לשחזר חומרים מזינים שאבדו ולעזור לכם להתאושש בנוחות רבה יותר. אז איך לעצור שלשולים וכאבי בטן בצורה טבעית? הינה הדרכים:

דיאטת BRAT: בננות, אורז, מחית תפוחים וטוסט

דיאטת BRAT היא תרופה טבעית ידועה להקלה על שלשולים ולהרגעת קלקול קיבה. כל מזון בקבוצה זו מציע יתרונות ספציפיים:

  • בננות: עשירות באשלגן, עוזרות לחדש אלקטרוליטים שאבדו בשלשולים והן קלות לעיכול.
  • אורז: אורז לבן רגיל מספק נפח לצואה והוא תפל מספיק כדי למנוע גירוי נוסף.
  • מחית תפוחים: מכיל פקטין, סוג של סיבים מסיסים המסייעים במיצוק הצואה ומקדמים עיכול.
  • טוסט: פחמימה פשוטה המספקת אנרגיה מהירה מבלי לגרות את הקיבה.

נוזלים ומרקים צלולים

צריכת נוזלים היא חיונית כאשר סובלים משלשולים, שכן הגוף מאבד מים ואלקטרוליטים. שתיית נוזלים צלולים מסייעת במניעת התייבשות ושומרת על הגוף בזמן שמערכת העיכול מתאוששת:

  • מים: לגמו לאט במהלך היום כדי למנוע עומס על הבטן.
  • משקאות עם אלקטרוליטים: נסו מי קוקוס או תמיסות להחזרת נוזלים דרך הפה כדי לשחזר מינרלים חיוניים.
  • מרק עוף: מרק צלול מספק נתרן ונוזלים, ועוזר לשמור על הגוף מאוזן.

מזונות עשירים בפרוביוטיקה

שלשול יכול לשבש את האיזון של החיידקים הבריאים במעיים, ולכן אכילת פרוביוטיקה יכולה לעזור לשקם את הפלורה המועילה:

  • יוגורט: חפשו זנים עם תרביות חיות ופעילות כדי לסייע לעיכול ולשפר את בריאות המעיים.
  • קפיר: משקה חלב מותסס (בדומה ליוגורט) עמוס בפרוביוטיקה, המקל על העיכול ומועיל לקיבה.

 

 

תה צמחים מרגיע

סוגי תה צמחים מסוימים ידועים בהשפעתם המרגיעה על מערכת העיכול, מה שעוזר להקל על התכווצויות, בחילות ואי נוחות:

  • תה מנטה: מפחית נפיחות והתכווצויות הודות לתכונות נוגדות העוויתות שלו.
  • תה ג'ינג'ר: מרגיע בחילות ומפחית דלקות בקיבה.
  • תה קמומיל: פועל כמרגיע, מקל על חרדה ומקדם עיכול.

מזונות שיש להימנע מהם במהלך שלשולים

אכילת המזונות הלא נכונים יכולה להחמיר את התסמינים ולעכב את ההתאוששות של הגוף. הימנעות ממזונות מסוימים נותנת למערכת העיכול זמן להחלים ללא לחץ מיותר:

  • מזונות שמנוניים ומטוגנים: מזונות כבדים ושמנוניים קשים לעיכול ועלולים לגרות את רירית הקיבה ולהחמיר שלשולים.
  • מוצרי חלב: למעט יוגורט עשיר בפרוביוטיקה, עדיף להימנע מחלב, גבינה ומוצרי חלב אחרים, שכן הם עלולים להחמיר שלשולים, במיוחד אם אתם רגישים ללקטוז.
  • קפאין ואלכוהול: גם קפאין וגם אלכוהול יכולים לגרום להתייבשות ולהמריץ את מערכת העיכול, וכך להגביר את אי הנוחות בבטן.
  • מזונות עתירי סיבים: בעוד סיבים חיוניים לבריאות טובה, צריכת יותר מדי סיבים במהלך התקף שלשול עלולה להחמיר את התסמינים. הימנעו מירקות, משעועית ומדגנים מלאים עד שהעיכול ישתפר.

טיפים להחלמה מהירה יותר

מלבד בחירת המזונות הנכונים, הינה כמה טיפים מעשיים שיעזרו לכם להרגיש טוב יותר:

  • אכלו ארוחות קטנות ותכופות: ארוחות קטנות יותר טובות יותר לקיבה שלכם ומפחיתות את הסיכוי לגירוי נוסף.
  • לנוח ולהירגע: מתח יכול להחמיר כאבי בטן ולהביא להתאוששות איטית. קחו זמן להירגע ולאפשר לגוף שלכם להחלים.
  • אכלו יותר מזונות בהדרגה: ככל שהתסמינים שלכם משתפרים, החזירו לאט לאט מזונות מגוונים יותר לתזונה שלכם.
  • שימו לב להתייבשות: אם השלשול נמשך, שימו לב לסימנים של התייבשות כמו סחרחורת או יובש בפה והגדילו את צריכת הנוזלים בהתאם.

לסיכום

לדעת מה לאכול כאשר מתמודדים עם שלשולים וכאבי בטן יכול להאיץ את ההתאוששות שלכם ולעזור לכם להתמודד עם החוויה הלא נעימה. כשמדובר בשלשולים מה לאכול, היצמדו למזונות תפלים וקלים לעיכול, כמו אלה שבדיאטת BRAT, והקפידו לשתות נוזלים או מרקים צלולים. הימנעו מחומרים מגרים כמו מזונות שמנוניים, קפאין וירקות עתירי סיבים עד שמערכת העיכול תשקע. עם קצת טיפול, מנוחה ומזונות נכונים, בקרוב תחזרו להרגיש במיטבכם.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות ותשובות

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מאמרים נוספים בנושא מה לאכול כשיש שלשולים?

מזון עשיר בברזל

מזון עשיר בברזל: 7 שילובים מנצחים עם שמן זית

מאמר המציג את 20 המזונות העשירים ביותר בברזל, כולל טיפים להגברת ספיגת הברזל מהמזון. מסביר את חשיבות הברזל לבריאות ומפרט על ההשלכות של מחסור בברזל. מתאים לכל המעוניין לשמור על רמות ברזל תקינות בגוף.

קרא עוד »
רשימת ציוד למטבח

רשימת ציוד למטבח – להכנת אוכל בקלות יותר

מדריך מקיף לבחירת הציוד החיוני למטבח הביתי, כולל המלצות על כלי בישול, סכינים, אביזרי עזר ואחסון. טיפים לרכישה חכמה של מוצרים איכותיים ועמידים, והצעות למותגים מובילים. גלו מה באמת הכרחי ועל מה אפשר לוותר.

קרא עוד »
נגישות