פורטל הקולינריה של ישראל

מוסיפים קצת בריאות לסלט: מהם הערכים התזונתיים של פטריות?

פטריות כבר מזמן פופולאריות לא רק בגלל הטעם והמרקם הייחודיים שלהן, אלא גם בגלל היתרונות התזונתיים יוצאי הדופן שלהן. הן מסווגות כירקות, והן מביאות מגוון של חומרים מזינים חיוניים לבריאות שלנו. ככל שהן צוברות פופולריות בתזונה ברחבי העולם, הכרת הערכים התזונתיים של פטריות יכולה לספק תובנות חשובות לגבי האופן שבו המרכיבים הרב-תכליתיים האלה תורמים לתזונה מאוזנת. בנוסף לשימושים קולינריים מסורתיים, לפטריות יש מגוון מרתק של יישומים רפואיים, מה שהופך אותן לבחירה מסקרנת עבור אנשים בעלי מודעות בריאותית. מוויטמינים ועד מינרלים, פטריות מציעות פרופיל מרשים של חומרים מזינים ששווה לבחון.

פטריות ערכים תזונתיים

לפטריות ערכים תזונתיים מרשימים, בהתחשב בכך שפטריות דלות קלוריות אך עשירות בחומרים מזינים חיוניים. הן מקור טוב לסיבים, לחלבון ולמיקרונוטריאנטים חשובים, מה שהופך אותם לאידיאליים כמעט לכל תזונה. הינה מבט מקרוב על כמה מהיתרונות התזונתיים העיקריים:

  • תכולת קלוריות נמוכה: פטריות הן דלות קלוריות באופן טבעי, עם רק סביב 15 עד 20 קלוריות לכל 100 גרם. זה הופך אותן לאופציה מצוינת למי שמחפש לשמור או לרדת במשקל.
  • עשירות בחלבון: פטריות מכילות כמות מכובדת של חלבון, שהוא בעל ערך רב במיוחד עבור צמחונים וטבעונים.
  • סיבים תזונתיים: הסיבים שבפטריות תורמים לבריאות מערכת העיכול, עוזרים לקדם תחושת שובע ולתמוך בניהול משקל.
  • נוגדי חמצון: פטריות עשירות בנוגדי חמצון כמו סלניום וארגוטיונין, אשר ממלאים תפקיד בהגנה על התאים מפני נזקים ועשויים להפחית את הסיכון למחלות כרוניות.
  • ויטמינים ומינרלים: פטריות מכילות ויטמינים מקבוצת B (כמו ריבופלבין, ניאצין וחומצה פנטותנית), שתומכים בייצור אנרגיה ובבריאות מערכת העצבים.

היתרונות הבריאותיים של פטריות

לפטריות ערכים תזונתיים טובים משתרעים מעבר לוויטמינים ומינרלים בסיסיים. לתרכובות הביו-אקטיביות המצויות בפטריות יכולים להיות מספר יתרונות בריאותיים פוטנציאליים. נוגדי החמצון והתכונות האנטי דלקתיות שלהן עשויים לתמוך בבריאות הלב, בעוד שתכולת הסיבים מסייעת בשמירה על מערכת עיכול בריאה. האופי דל הקלוריות ועתיר הסיבים של פטריות יכול גם להועיל לניהול משקל, ולתמוך בתזונה מאוזנת המספקת אנרגיה ללא קלוריות עודפות. הנוכחות של תרכובות כמו בטא-גלוקנים בזני פטריות מסוימים יכולה לעורר את מערכת החיסון, מה שהופך את הפטריות לתוספת חכמה לתזונה המחזקת את מערכת החיסון.

סוגי פטריות עשירות מבחינה תזונתית

לפטריות יש סוגים שונים, כל אחת עם הפרופיל התזונתי הייחודי שלה. הינה רשימה של כמה זנים פופולריים והיתרונות התזונתיים שלהם:

  • פטריות לבנות: דלות קלוריות ועשירות בוויטמינים B2 (ריבופלבין) ו-B3 (ניאצין), אלו הן בין הפטריות הנפוצות ביותר הנצרכות ברחבי העולם.
  • פטריות פורטובלו: ידועות במרקמן הבשרי, הן עשירות בסיבים תזונתיים ובוויטמינים מקבוצת B ומהוות בחירה מצוינת לתזונה טבעונית וצמחונית.
  • פטריות שיטאקי: פטריות שיטאקי, הידועות בסגולותיהן לחיזוק מערכת החיסון, מכילות נחושת, סלניום ומספר נוגדי חמצון.
  • פטריות צדף: פטריות אלו עשירות בברזל ומכילות תרכובות ביו-אקטיביות ספציפיות שהוכיחו פוטנציאל לתמיכה בבריאות הלב.
  • פטריות שנטרל: אלו מכילות רמות גבוהות של בטא קרוטן, אשר הגוף יכול להמיר לוויטמין A לתמיכה בבריאות העין.

 

 

פטריות מרפא והיתרונות שלהן

פטריות מרפא שימשו ברפואה המסורתית במשך מאות שנים, במיוחד בתרבויות אסיה. לאחרונה הם צברו פופולריות בשגרת הבריאות המודרנית, בזכות הסגולות הספציפיות שלהם לקידום הבריאות. הערכים התזונתיים של הזנים הרפואיים חורגים מעבר לתזונה בסיסית ועשירים בתרכובות ביו-אקטיביות שיכולות לתמוך במערכת החיסון, בתפקוד הקוגניטיבי ואפילו ברמות האנרגיה. בין פטריות המרפא הנפוצות:

  • ריישי (Ganoderma lucidum): ריישי, המכונה פטריית האלמוות, מוערך בזכות תכונותיו הפוטנציאליות לשיפור מערכת החיסון והשפעותיו המרגיעות, שעשויות לסייע בסטרס.
  • רעמת האריה (Hericium erinaceus): פטרייה זו פופולרית בזכות הפוטנציאל שלה לתמוך בבריאות קוגניטיבית, כאשר הוכח שהיא עשויה לשפר את הזיכרון ואת הצלילות המחשבתית.
  • קורדיספס (Cordyceps sinensis): לעיתים קרובות משתמשים בקורדיספס ברפואה הסינית המסורתית, מאמינים כי קורדיספס מגבירה אנרגיה וסיבולת, וספורטאים משתמשים בה כדי לשפר את הביצועים הגופניים.
  • זנב תרנגול הודו (Trametes versicolor): זנב הודו ידוע בריכוז גבוה של פוליסכרידים, אשר עשויים לסייע בתמיכה בתפקוד מערכת החיסון.

שילוב פטריות המרפא הללו בתזונה או בצורת תוספים יכול להעניק יתרונות בריאותיים נוספים, כמו ויסות רמות הסוכר בדם, תמיכה בבריאות הכבד ושיפור הבריאות הכללית. מידע על פטריות מרפא תוכלו למצוא באתר טבע בריא.

טיפים להכללת פטריות בתזונה

הינה כמה דרכים ליהנות מפטריות ולמקסם את היתרונות הבריאותיים שלהן:

  • הוספה לסלטים: ניתן לחתוך פטריות ולהוסיף אותן לסלטים לתוספת מרקם וטעם.
  • גריל או הקפצה: פטריות פורטובלו טעימות כאשר הן צלויות או מוקפצות, ומוסיפות מרקם בשרי למנות צמחוניות.
  • הכינו מרק פטריות: מרק פטריות הוא דרך מזינה ומנחמת ליהנות מפטריות, במיוחד מזנים כמו שיטאקי או פורצ'יני.
  • נסו תוספי פטריות מרפא: ניתן ליטול פטריות מרפא בצורת אבקה או כמוסות, בגלל היתרונות הבריאותיים הספציפיים שלהן, אידאליים למי שמעוניין בהשפעתן לחיזוק מערכת החיסון או לשיפור קוגניטיבי.
  • ערבבו בשייקים: לתוספת ייחודית, ניתן לשלב פטריות מרפא כמו ריישי בשייקים כדי להוסיף זריקת מרץ בריאותית מבלי לשנות את הטעם.

לסיכום

פטריות הן תוספת יוצאת דופן לכל תזונה, ומציעות יתרונות בריאותיים רבים וחומרים מזינים חיוניים. לפטריות ערכים תזונתיים רבים, הן מזון דל קלוריות ועשיר בחומרים מזינים והן מתאימות היטב לצרכים תזונתיים שונים. פטריות מרפא, בפרט, מביאות תרכובות ביו-אקטיביות ייחודיות שעשויות לתמוך במערכת החיסון, בקוגניציה ובבריאות הכללית. אימוץ מגוון סוגי פטריות לא רק משפר את הטעם ואת הפרופיל התזונתי של הארוחות, אלא גם מאפשר לאנשים להתחבר לחוכמה העתיקה סביב השימושים הרפואיים שלהם.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות ותשובות

למידע נוסף

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מאמרים נוספים בנושא מוסיפים קצת בריאות לסלט: מהם הערכים התזונתיים של פטריות?

מזון עשיר בברזל

מזון עשיר בברזל: 7 שילובים מנצחים עם שמן זית

מאמר המציג את 20 המזונות העשירים ביותר בברזל, כולל טיפים להגברת ספיגת הברזל מהמזון. מסביר את חשיבות הברזל לבריאות ומפרט על ההשלכות של מחסור בברזל. מתאים לכל המעוניין לשמור על רמות ברזל תקינות בגוף.

קרא עוד »
רשימת ציוד למטבח

רשימת ציוד למטבח – להכנת אוכל בקלות יותר

מדריך מקיף לבחירת הציוד החיוני למטבח הביתי, כולל המלצות על כלי בישול, סכינים, אביזרי עזר ואחסון. טיפים לרכישה חכמה של מוצרים איכותיים ועמידים, והצעות למותגים מובילים. גלו מה באמת הכרחי ועל מה אפשר לוותר.

קרא עוד »
נגישות