מרגישים עייפים ומותשים אפילו שישנתם מספיק? לפעמים העייפות היא פשוט בגלל שחסר ברזל בתפריט, אבל יש פתרון פשוט וטעים והוא צריכת מזונות שעשירים בברזל בשילוב עם שמן זית. השילוב הזה לא רק טעים במיוחד, אלא גם עוזר לגוף לספוג את הברזל בצורה הרבה יותר טובה. הינה שבעה רעיונות מעולים שיעזרו לכם להכניס יותר ברזל לתפריט היומי בצורה פשוטה וטעימה.
עלים ירוקים כהים וזילוף שמן זית כתית מעולה
רוצים להעשיר את התפריט בברזל בצורה טבעית? תרד, עלי סלק וקייל הם ירקות מעולים למטרה הזו! כשמוסיפים עליהם טיפות של שמן זית איכותי, הוויטמין E שנמצא בשמן עוזר לגוף לקלוט את הברזל שבירקות בצורה טובה יותר. אפשר להכין מהם סלט טרי וטעים או פשוט לאדות אותם קלות במחבת ולטפטף מעל שמן זית בסוף. זוהי דרך קלה ופשוטה לקבל מנה שעשירה בחומרים טובים לגוף, גם נוגדי חמצון שמגנים על הגוף וגם ברזל שהגוף יכול לנצל בקלות.
קטניות מבושלות ברוטב שמן זית ולימון
רוצים להכין ארוחה בריאה ומשביעה? אפשר להכין תבשיל קטניות פשוט וטעים. עדשים, שעועית וחומוס הם לא רק טעימים, אלא גם עשירים בברזל צמחי, וכשמבשלים אותם ומתבלים בשמן זית ומיץ לימון טרי, מקבלים שילוב מנצח של ויטמין C שנמצא בלימון עוזר לגוף לספוג את הברזל טוב יותר ושמן הזית שמוסיף טעם נהדר ועוזר בספיגת ויטמינים מסוימים שזקוקים לשומן כדי להיספג. ככה תקבלו ארוחה טעימה שגם מזינה וגם משביעה.
כבד עוף צלוי בשמן זית וצמחי תיבול
רוצים להכין מנה טעימה ובריאה? אפשר למצוא בכל אטליז מקומי איכותי כבד עוף טרי שהוא אחד המאכלים העשירים ביותר בברזל שיש. פשוט טגנו אותו בשמן זית והוסיפו עשבי תיבול טריים כמו טימין ורוזמרין. השמן לא רק יוסיף המון טעם, אלא גם יעזור לגוף לספוג את הויטמינים שנמצאים בכבד (כמו ויטמין A, D, E ו-K). אגב, כדאי לדעת שכבד עוף הוא גם מקור מצוין לוויטמין B12 ולחלבון.
טחינה גולמית מועשרת בשמן זית
טחינה טבעית היא דרך נהדרת לקבל ברזל וסידן בתזונה שלכם. אפשר להכין ממנה ממרח טעים וקל, פשוט מערבבים אותה עם שמן זית איכותי, סוחטים לימון ומוסיפים שום כתוש, וכך מקבלים ממרח שהוא לא רק טעים, אלא גם בריא במיוחד, כי השילוב של השמנים הטובים מהטחינה ומשמן הזית עוזר לגוף לקלוט טוב יותר את כל הדברים הטובים שיש בטחינה.
דגנים מלאים מוקפצים בשמן זית
אם אתם מחפשים דרך טעימה לקבל ברזל מהאוכל, נסו להכין תערובת של קינואה, כוסמת וגריסי פנינה. אפשר פשוט לקלות אותם במחבת עם קצת שמן זית וירקות צבעוניים כמו פלפלים אדומים וברוקולי שעשירים בוויטמין C, וכך לקבל מנה בריאה וטעימה שתיתן לגוף שלכם את כל הדברים הטובים שיש בדגנים ובירקות, כמו ויטמינים ומינרלים.
תערובת אגוזים וזרעים בשמן זית
רוצים להכין חטיף טעים שגם תורם לבריאות? אפשר להכין בקלות תערובת של גרעיני דלעת, צנוברים ושקדים שכולם עשירים בברזל. פשוט קולים אותם על מחבת עם מעט שמן זית ומלח ים, והתוצאה היא חטיף טעים ומזין, כששמן הזית לא רק מוסיף טעם נהדר, אלא גם עוזר לגוף לספוג את הברזל מהאגוזים והזרעים.
פטריות פורטובלו צלויות בשמן זית
ידעתם שפטריות הן מקור טוב לברזל? אפשר להכין סטייק מפטריות פורטובלו שהוא גם טעים וגם בריא – פשוט צלו אותן בשמן זית עם שום ועשבי תיבול. הפטריות הגדולות סופגות את השמן ונהיות רכות ועסיסיות, והשילוב המיוחד הזה של פטריות עם שמן זית עוזר לגוף לספוג טוב יותר את הברזל שבהן.
טיפים לשימוש מיטבי בשילובים
כדאי לדעת שהבחירות הקטנות במטבח יכולות לעשות הבדל גדול בטעם ובבריאות. הינה כמה המלצות פשוטות שיעזרו לכם:
- כשקונים שמן זית, חשוב לבחור מותג טוב של שמן כתית מעולה טרי ואיכותי, כי הוא באמת משנה את הטעם של המנה.
- עדיף להוסיף את שמן הזית בסוף הבישול, פשוט כי ככה שומרים על כל הדברים הטובים שיש בו.
- רוצים להפיק יותר ברזל מהאוכל? פשוט הוסיפו לארוחה מאכלים עשירים בוויטמין C. למשל, אפשר להוסיף פלפל אדום לסלט או מיץ לימון טרי לתבשיל.
- לגבי שמן הזית, חשוב לשמור אותו במקום חשוך וקריר, כי כך עוזרים לו להישאר טרי ואיכותי לאורך זמן.
- נסו לגוון בין המתכונים והשילובים השונים, וככה האוכל יישאר מעניין וגם תקבלו יותר ערכים תזונתיים מגוונים.
לסיכום
אם רוצים להכין ארוחות בריאות ועשירות בברזל, שמן זית יכול להיות ממש השחקן המרכזי במטבח שלכם. הוא לא רק מוסיף טעם נהדר למנות כמו עלים ירוקים, קטניות, כבד עוף ודגנים מלאים, אלא גם עוזר לגוף לספוג טוב יותר את כל הדברים הטובים שיש בהם. הכי חשוב לבחור שמן זית איכותי ולהוסיף אותו בסוף הבישול ולהקפיד לשלב בארוחות מאכלים שעשירים בוויטמין C שעוזרים לגוף לקלוט את הברזל בצורה טובה יותר. ככה, בלי יותר מדי מאמץ, אפשר להפוך כל ארוחה למזינה ובריאה יותר!
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.