זיתא >> החיים על פי זיתא >> החיים על פי זיתא >> 13 דברים שכדאי לדעת על זיתים

13 דברים שכדאי לדעת על זיתים

החיים על פי זיתא

זיתים, שומן בלתי רווי, ליד בירה, פיצה

אסנת עופר , כותבת, עורכת ומנהלת תוכן בתחומי בריאות, תזונה ולייף סטייל

capture

ירוקים או שחורים, גדולים ועגולים או קטנים ומאורכים. כולם אוהבים זיתים, אז למה  אנחנו דופקים אותם? קחו כמה עובדות קטנות על זיתים.

הם נהדרים ליד בירה וכיף לפזר אותם על פיצה. הם מצוינים כתוספת לסלט או בסנדויץ'. זיתים הם חלק נכבד מהמסורת, הנוף והתרבות שלנו, אבל בעוד שכולנו מודעים לחשיבות שילובו של שמן הזית בתפריט, דווקא על מקורותיו, כלומר הזיתים עצמם, אנחנו יודעים קצת פחות. אז הנה 13 דברים שכדאי לדעת על הזיתים הללו, שגדלים בכל פינה בישראל.

  1. זיתים הם פרי: למרות הטעמים החמצמצים, הפיקנטיים והמעט מרירים, שמשייכים אותם אוטומטית למשפחת הירקות, מבחינה בוטנית וקולינרית זיתים הם בכלל פירות.
  2. זיתים, לא ביצים: פעם נהגנו לומר שביצה שווה לשבעה זיתים. זו אמונה רווחת שלא ברור כיצד נוצרה: זה אולי נכון מבחינת כמות הקלוריות (בערך 70 קלוריות בשניהם), אך מעבר לזה, הערכים התזונתיים של ביצים ושל זיתים שונים בתכלית.
  3. זיתים הם דו מיניים: לפרחי עצי זית יש אברי רבייה זכריים ונקביים. לכן הם אינם זקוקים לעזרה של חרקים כדי להפרות את עצמם. אז איך זה קורה? באמצעות משבי רוח שמעבירים את האבקנים ומבצעים האבקה.
  4. שחור זה הירוק החדש: זיתים שחורים הם זיתים ירוקים שנשארו על העץ משך זמן ארוך יותר. בזכות תהליך של פוטוסינתזה הם הבשילו וצבעם השתנה מירוק לסגול ומסגול לשחור. זיתים שחורים אינם מתאימים להפקת שמן, שכן ויש בהם פחות נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) מאשר בזיתים ירוקים.
  5. למה אנחנו דופקים אותם? לא חייבים לדפוק, אפשר לבקע ולחרוץ אותם באמצעו סכין. זיתים נקטפים בתחילת הסתיו, כשהם עדיין בוסריים וירוקים. כדי להתגבר על טעמם מריר, משרים את הזיתים שמחורצים או מבוקעים במים במשך מספר ימים.
  6. המרטיני של ג'יימס בונד: סוכן האגדי 007 הפך את המרטיני למשקה אייקוני ולסמל סטטוס, בעקיפין הוא תרם תרומה משמעותית לאכילת זיתים. מרטיני הוא קוקטייל המכיל ורמוט וג'ין (או וודקה), ומקושט ב-2-3 זיתים על קיסם. יש הטוענים כי הכנסת הזיתים למשקה נותנת לו טעם ייחודי ושהם סופגים מעט מאחוזי האלכוהול במשקה. אבל האמת היא שבסך הכל מדובר רק בקישוט. הזית המושלם למרטיני הוא זית מגולען וממולא בגמבה מוחמצת. אגב, אם יש יותר מזית אחד בכוס, אוכלים את הראשון לפני שמתחילים לשתות ואת האחרון עם הלגימה האחרונה.
  7. זיתים בישראל – קצת מספרים: כ-340,000 דונם של עצי זית נטועים בישראל, מתוכם כ-10% משמשים לגידול זיתי מאכל ומופקים מהם כ-9,000 טונות של זיתים למאכל.  משפחה ישראלית מוציאה, בממוצע, כ-85 שקלים בשנה על זיתי מאכל.

  8. כאן נולדתי – הזיתים הם צברים: אמנם ספרד, איטליה ויוון הן המדינות המובילות בגידול מטעי זיתים, אולם במקור גידול עצי זית התפתח בארץ ישראל ובדרום סוריה לפני כ-6,000 שנה. העדויות לכך נמצאו באתרים ארכאולוגיים מצפון לים המלח ובאזור שומרון.
  9. הזנים שאנחנו אוהבים: אנחנו, הישראלים אוהבים את הזיתים שלנו בעיקר בארוחת ערב משפחתית. לא נתנגד לנשנש אותם ליד משקה אלכוהולי, כחטיף או כתוספת לצלי עוף ובשר, בתבשילים חגיגיים. טריים, מתובלים בעשבי תיבול ובשמן זית כתית מעולה, ללא חומרים משמרים. הזיתים החביבים עלינו ביותר הם זיתי קלמטה, זיתים סורים מבוקעים וזיתי פישולין, הגדולים יחסית. באופן כללי, הישראלים מעדיפים זיתים ירוקים על פני שחורים.
  10. ואלה שמות הזנים: זיתי קלמטה היווניים נחשבים לזיתים האיכותיים ביותר שיש. צבעם סגלגל-שחור בזכות שיטת הכבישה היוונית. הזיתים הסוריים גדלים דווקא בישראל ובלבנון. המילה סורי היא שיבוש, שכן מקורם מקרבת העיר צור, מכאן השיבוש בשמם. המקור של זיתי הפישולין הוא בדרום צרפת.
  11. זיתים מקושרים לתזונה נכונה: הדיאטה הים תיכונית, המזוהה עם בריאות ואריכות ימים, מתבססת על שום, יין אדום ושמן זית ושאר מיני פירות וירקות הגדלים מזה מאות שנים באגן הים התיכון, כמו זיתים.

  12. זיתים מכילים חומצות שומן טובות: מבחינה תזונתית זיתים נכללים בקבוצת השומנים ה"טובים", יחד עם אבוקדו, טחינה ועוד. הם מכילים חומצות שומן חד בלתי רוויות הנחשבות לטובות, בניגוד לחומצות השומן הרוויות המצויות בשומנים מהחי.
  13. זיתים אינם פוגעים בזיכרון: רבים מוטרדים מהשאלה המוזרה הזו. לא אחת נתקלנו בשאלה "האם אכילת זיתים עלולה לפגום בזיכרון?". המקור למיתוס הוא בגמרא, במסכת הוריות (דף י"ג ע"ב), שם נטען כי זיתים הם אחד המאכלים שעלולים לגרום לאדם לשכוח. ואולם מבחינה רפואית ומדעית – להד"ם!

אנו בזיתא מציעים מגוון של זיתים בתוספת שמן זית כתית מעולה :

  • זית ירוק בתיבול גלילי בתוספת שמן זית כתית מעולה – 215 גרם
  • זית קלמטה בתוספת שמן זית כתית מעולה – 215 גרם
  • זית סורי מבוקע עם לימון כבוש בתוספת שמן זית כתית מעולה -230 גרם
  • זית ירוק בתיבול איטלקי בתוספת שמן זית כתית מעולה -215 גרם
  • זית פישולין בתוספת שמן זית כתית מעולה- 215 גרם