זיתא >> החיים על פי זיתא >> ממרחים בריאים בקלי קלות

ממרחים בריאים בקלי קלות

החיים על פי זיתא

ממרח, בריא, שמן זית, הכנה בבית

גפן בן צור , נטורופתית N.D

1146_mini

ממרחים תעשייתיים הם לא אלטרנטיבה בריאה במיוחד, על אף הפרסומות המבטיחות לנו בריאות ואושר. חוץ מכמויות גדולות של סוכר ונתרן הם מכילים גם שומנים מזיקים. רוב הממרחים שנמצאים בסופרמרקט מכילים שומן טראנס ושמן דקל אשר מזיקים לבריאות.

מה הבעיה עם ממרחים קנויים?

על שמן דקל בוודאי שמעתם, זהו חומר גלם זול שהשימוש בו נפוץ בתעשיית המזון. בין היתר משתמשים בו לממרחים, רטבים, ביסקוויטים ועוגות והוא נפוץ במזון התינוקות. שמן הדקלים מוצק בטמפרטורת החדר, בדומה לחמאה – מכיוון שהוא מכיל שומן רווי. הוא מופיע בתוויות המזון תחת שמות שונים, כמו למשל- שומן צמחי, פאלמיטאט, חומצה סטארית וסודיום קרנלאט. שמן דקל עלול לגרום לעליה ברמת הכולסטרול בדם. מחקר שבדק את השפעת שמן הדקל ושמן הזית בקרב גברים, מצא כי שמן הדקל העלה באופן משמעותי את ערכי ה-LDL המכונה "הכולסטרול הרע" בהשוואה לשמן הזית. כולסטרול אינו המדד היחיד המשפיע על היווצרות של מחלות לב וכלי דם. כולסטרול הוא אחד החומרים הנוטים להיצמד לדפנות העורקים ולגרום לפלאק הטרשתי – תהליך שמתחיל כבר בגיל צעיר. התהליך הדלקתי הנוצר באזורי הפלאק הוא הגורם המשמעותי לתחלואה. בממרחים הקנויים, כמו גם במזונות מעובדים אחרים קיימים חומרים המעודדים תהליכי דלקת בגוף, כמו שומן טראנס, סוכרים פשוטים ועוד. שמן הדקל מכיל חומצה פלמיטית, אשר קושרת סידן במערכת העיכול ומפריעה לספיגתו. סידן הינו מינרל חיוני וחשוב בכל שלבי החיים – במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים אשר זקוקים לו להתפתחות ובניית העצמות והשיניים.

עוד שומן מזיק שמכילים הממרחים הקנויים הוא שומן הטראנס. שומן טראנס נוצר באופן מלאכותי בתהליך יצור המרגרינה. המודעות היום גבוהה יותר וחלק גדול מהצרכנים קוראים את תוויות המזון. מרגרינה מופיעה לרוב בשם "שומן צמחי מוקשה" ברשימת הרכיבים. לשומן טראנס יש נטייה להצטבר בגוף ולהיצמד לדפנות העורקים כי הגוף לא יודע לפרק אותו בצורה יעילה. זהו שומן מזיק שמעודד דלקת, השמנה, סכרת, סרטן ומחלות לב. במדינות רבות הוציאו את השימוש בשומן טראנס מחוץ לחוק בתעשיית המזון. בישראל השימוש בו עדיין נפוץ מאוד.

הכי בריא להכין בבית

מתכונים לממרחים בריאים תוכלו למצוא בשפע באינטרנט, מתכונים פשוטים שאפשר להכין בקלות. כך תדעו בדיוק מה אתם מכניסים לגוף או מורחים לילדים בסנדוויץ'. חיי המדף אמנם יהיו קצרים יותר בהשוואה לממרחים הקנויים. רוב הממרחים הביתיים יחזיקו בקירור מספר ימים. אפשרות נוספת ופשוטה היא להכין ממרח באותו רגע. לדוגמה במקום למרוח בסנדוויץ' ממרח שוקולד שקניתם בסופר, תוכלו לערבב כף של ממרח שקדים טבעי עם כפית סילאן ומעט אבקת קקאו או לחילופין טחינה גולמית עם מעט דבש במקום חלבה. אספנו לכם כמה מתכונים שתוכלו להכין בקלות וליהנות מהטעם מבלי להתפשר על הבריאות.

ממרח פסטו טבעוני:

מצרכים:

2 כוסות (דחוסות) של עלי בזיליקום טריים

1/4 כוס צנוברים או אגוזי מלך לא קלויים

1 כף שמרי בירה (במקום פרמזן)

2 שיני שום קצוצות

1/2 כוס שמן זית

מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה: טוחנים את כל החומרים במעבד מזון ומוסיפים את שמן הזית בהדרגה. חשוב להשתמש בשמן זית איכותי  "כתית מעולה" בכבישה קרה, מומלץ לשלב אותו בתפריט באופן יומי. את שמרי הבירה תוכלו לרכוש בבתי הטבע כאבקה או פתיתים. טעמם מזכיר פרמזן והם עשירים בוויטמיני B, ברזל ואבץ.

ממרח עדשים ואגוזים:

מצרכים:

1/2 ק"ג עדשים שחורות (מושרות ומבושלות במים)

בצל מטוגן בשמן זית

1/2 כוס אגוזי מלך

1/2 צרור פטרוזיליה

הכנה: טוחנים הכל במעבד מזון ומתבלים לפי הטעם במלח, פלפל ומעט כמון.

ממרח אגוזים ומייפל:

מצרכים:

1 כוס פקאן או אגוזי מלך

1/4 כוס מייפל טבעי

הכנה: טוחנים במעבד מזון

למתכון הבסיסי ניתן להוסיף 1 כף שטוחה של אבקת קקאו ומעט תמצית וניל טבעית.

בתאבון !